Αν είχες την ευκαιρία να σχεδιάσεις το δικό σου σχολείο, τι θα άλλαζες; Περισσότερος ελεύθερος χρόνος, καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας; Οι έφηβοι απαντούν και μοιράζονται τις ιδέες τους για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες τους.


   Αρχικά , στο σχολείο που θα δημιουργούσα το μάθημα θα ξεκίναγε στις 9:15 και θα τέλειωνε στις 14:15. Θα περιείχε γήπεδο ποδόσφαιρου, μπάσκετ και κολυμβητήριο για να μπορούν όλα τα παιδιά να αθλούνται. Επίσης, οι μαθητές δεν θα έχουν μαθήματα για το σπίτι καθώς θα τα κάνουν όλα στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με τα χόμπι τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειες τους.


  Αν είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω το δικό μου σχολείο θα πραγματοποιούσα κάποιες αλλαγές σε σχέση με τη σημερινή τους μορφή. Αρχικά θα δημιουργούσα χώρους στους οποίους οι έφηβοι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με παιδιά από άλλα σχολεία και να ανταλλάξουν απόψεις. Επιπλέον θα έφτιαχνα ένα γυμναστήριο με αθλητικές υποδομές στις οποίες θα μπορούσαν οι μαθητές να αθληθούν και να διασκεδάσουν με τους συμμαθητές τους όταν έχουν ελεύθερο χρόνο. Επίσης θα δημιουργούσα σχολική βιβλιοθήκη, η οποία θα διέθετε σύγχρονα βιβλία, τα οποία θα μπορούσαν να δανειστούν τα παιδιά. Τέλος, θα προσπαθούσα όλοι οι χώροι του σχολείου να είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ.

   Αν μπορούσα να κάνω κάποιες αλλαγές στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα θα ήταν να καταργήσω την βαθμολόγηση των τετραμήνων έτσι ώστε να αποφευχθεί η βαθμοθηρία. Ακόμα θα τοποθετούσα τους καθηγητές σε μαθήματα ιδίας φύσεως με αυτά που έχουν σπουδάσει, έτσι ώστε να διδάσκουν σωστά το μάθημα τους. Επίσης θα προσπαθούσα να δημιουργήσω αρκετό διαδραστικό υλικό, έτσι ώστε το μάθημα να γίνει πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές. Τέλος θα έφτιαχνα νέα σχολικά βιβλία, τα οποία θα αποτελούνταν και θα περιείχαν μόνο τις ενότητες οι οποίες είναι εντός ύλης.


   Αν είχα την δυνατότητα να φτιάξω ένα δικό μου σχολείο σίγουρα θα ήταν πολύ μεγάλο με πολλές παροχές σε πολλούς τομείς. Αρχικά σίγουρα θα φρόντιζα να υπάρχουν πολλά γήπεδα για τις ανάγκες του αθλητισμού (τουλάχιστον δύο για βόλεϊ και μπάσκετ) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τον αθλητισμό και να μην τον στερηθούν, όπως για παράδειγμα στο σχολείο μου που δεν υπάρχει καθόλου γήπεδο μπάσκετ. Επίσης θα διασφάλιζα σίγουρα καλύτερα συστήματα κλιματισμού καθώς είναι πολύ σημαντικό. 

   Στο θέμα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος θα προτιμούσα σίγουρα την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, απαραίτητα από την τρίτη γυμνασίου και εφεξής, καθώς η ενημέρωση σε τέτοια θέματα παρέχει ασφάλεια στα παιδιά που σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να ενημερώνονται. Στο θέμα των καθηγητών θα πρότεινα ένταξη συμβούλων και ψυχολόγων, για να τους ενημερώνουν για τις ανάγκες των μαθητών και να γίνονται συνεχώς επιμορφωτικά σεμινάρια για να έχουν και οι καθηγητές πιο σωστή συμπεριφορά απέναντι στους μαθητές. Κυριότερα θα ήθελα οι μαθητές να αντιμετωπίζονται ισάξια από τους καθηγητές και όχι μόνο σύμφωνα με το μαθησιακό επίπεδο, καθώς είναι πολύ σημαντικό κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι του κάθε μαθητή. Ακόμα πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός του αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Οι μαθητές πρέπει να αποκτούν γνώσεις που να είναι σχετικές με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Αντί λοιπόν να επικεντρωνόμαστε μόνο σε παραδοσιακά θέματα, πρέπει να προστεθούν και νέες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η δημιουργικότητα.